Followers

Monday, 5 December 2011

Majlis Perkahwinan Zul & Zah

        Salam semua...entri pertama utk bulan ni..hehehe..Last 2 weeks aku dapat job utk shoot wedding di rumah pengantin perempuan, Azizah di Tapah Road, Perak...Majlis Akad Nikah berlangsung pada 25 November 2011 selepas waktu Asar...Walaupun cuaca petang tu hujan, pihak pengantin lelaki tiba tepat pada masa...Meor Zulkarnain (pengantin lelaki) dari Ipoh selamat melafazkan akad nikah pada petang itu...
       Selesai majlis Akad Nikah, malam tu disambung pulak dengan pengantin perempuan menukar 4 persalinan pakaian...Keesokan harinya (26 November 2011), majlis persandingan diadakan di rumah pengantin perempuan...Keadaan cuaca yang mengizinkan membuatkan kami sempat untuk sesi outdoor yang dibuat di Stesen Keretapi Tapah Road...
      Pada 27 November 2011 majlis berlangsung di rumah pengantin lelaki di Taman Meru, Ipoh...Pengantin tiba di Ipoh lebih kurang pukul 1.00 petang...Ini beberapa gambar majlis tersebut...




Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com




Wednesday, 23 November 2011

Majlis Perkahwinan

          Salam semua...Baru je habis paper Add Math 1 pagi ni...Jap lg kol 2 ptg mula pulak paper 2...Lama gak gap masa...Aku pn xtau nak wat ape...Layan blog lg bagus...hehehe...Sempat lg tu...Cuti sekolah dah mula...Selalunya time2 camnila bakal pengantin ambek kesempatan nak wat majlis perkahwinan diorang..Dah byk kad2 kahwin kwn2, sedara2 dan jiran2 yg smpi ke rumah aku...Tp mslhnye, aku ada tugas yg x dapat dielakkan setiap ujung mggu smpi ujung bln 12 ni...Kepada yg sudi mengundang, terima kasih diucapkan...
        Ujung minggu ni, bermula lah keje berat utk aku...Ada customer dah hire aku utk majlis wedding diorang dari 25hb - 27hb ni...Majlis tu kat Tapah Road (rumah perempuan) dan di Taman Meru Ipoh (rumah lelaki)...So, aku belek la balik gambar2 yg penah aku design dulu...Nak ambek mood balik...hehehe...Antara gambar2 tu, aku terjumpa balik design storybook pertama yg aku wat dulu...


Majlis Perkahwinan
Shakir & Hidayah
24 - 25 September 2010
Teluk Intan, Perak











Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com

Tuesday, 22 November 2011

Aidil Adha 2011

         Salam kalian...Lama pulak rasanya aku x jenguk blog ni..Busy cket...Maklumla dah ujung2 thn ni..W/pun cuti sekolah dah mula, tapi keje cikgu tetap sama...xde beza pun dgn org lain yg keje w/pun ramai yg ckp cikgu goyang kaki je sebulan lebih ni, pastu dpt gaji penuh gak...hehehe...Itula beza keje cikgu dgn keje2 lain..Tapi time keje, semua keje cikgu kena buat...Keje kerani cikgu kena buat; fail sana, fail sini....Mengajar lagi...Peperiksaan lagi...Mcm2la...
        Haaa...citer bab exam...Aku kebetulan kena jadi TKP (Timbalan Ketua Pengawas) utk exam SPM kat SMK Seri Teja, Gopeng...Best gak jd pengawas ni..Hehe..Teringat ms dulu2 aku nak ambek SPM..Muka sorg2 cuak jer bile masuk dewan...hehe...Skang ni aku pulak yg tengok student cmtu...Mcm2 peel bdak2 ni aku boleh tgk...
       Eh...apa yg aku merepek ni...Ok2, balik pada entri asal...hehe...Sebenarnya aku nak citer tentang Hari Raya Aidil Adha aku baru2 ni...Kitorg sambut kat Kampar jer sbb wife aku kna keje last day b4 raya...So, x sempat nak balik Kuala Kangsar...Kalau balik jugak mlm tu, kompem 'jem' jln balik Kuala..Kebetulan pulak, adik aku yg keje kat Kangar, Perlis balik beraya kat Kampar..Hehe...Boleh la aku main2 ngn anak sedara aku, Sofea...Dah lama gak x jumpe die...So, ni beberapa gambar yg kitorg sempat ambek masa raya aritu..


 Adam & Sofea dgn atuk & opah...
 1 eppy family...


 Ni gambar adik aku ngn wife n anak diorg, Sofea...
 Aku, Adam & Sofea...


 sepupu: Adam & Sofea
 Sofea...

 Sempat kitorg pulak posing...hehehe


  Adam & mama





Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com

Thursday, 3 November 2011

DSLR Pertamaku: Nikon D90

DSLR pertama yang aku miliki sehingga sekarang ialah Nikon D90..Masa tu aku beli kat Lowyat Plaza di KL. Aku rasa ramai yang tahu tempat tu sbb mmg famous dgn brg2 komputer, handphone dan kamera..Aku igt lagi masa tu aku pegi ngn wife dan adik ipar aku..Mulenye aku cume bercadang nak ambek Nikon D3000 jer tp bile dh pegang Nikon D90 ni ade rse lain mcm plak..Xtaula nape...Maybe aura D90 tu dah msk dlm jiwa aku (cewahh..hehehe...)Jom kite tgk sket ape bestnye D90 ni smpi aku ambek w/pun ms tu harga die agak mahal..
      

Body
       Review ini aku mulakan dengan melihat keadaan fiziknya terlebih dahulu. Dengan berat lebih kurang 710 gram termasuk berat bateri dan dimensi 132 x 103 x 77 mm, kamera ini terasa begitu mantap ketika dipegang.  Body D90 dibuat daripada plastik namun menggunakan struktur metal di dalamnya.

Sensor
       Sensor gambar yang dimilikinya iaitu 12.3 megapixel DX format dengan sensor yang baru iaitu CMOS, sama seperti yang digunakan oleh D300. D90 juga mempunyai sensor cleaner yang dpt membersihkan sensor secara automatik.

LCD
       D90 memiliki layar LCD 3 inch dengan high resolution. paparan LCDnya memiliki 920.000 titik dan sangat membantu ketika akan melihat hasil foto di bawah sinar matahari yang terang.

Viewfinder
       Viewfinder dari D90 sekitar 96%. 

AF
       D90 memiliki AF 11 titik
ISO
       Nilai ISO yang dimiliki dari ISO 200 - 3200; ISO 100 menjadi Lo 1 dan ISO 6400 menjadi Hi 1. Penggunaan pada ISO 100, 200, 400 dan 800 bahkan pada ISO 1600 masih menghasilkan gambar yang baik namun ketika sudah menggunakan ISO 3200 maka akan terlihat noise yang muncul walaupun tidak banyak.

Video

       Kemampuan merakam gambar bergerak (movie) juga dimiliki oleh kamera ini. Video yang dihasilkan memiliki kualiti istimewa kerana mampu merakam hingga resolusi 720p HD (1280 x 720 pixels) dalam format Motion JPEG.
 
       Salah satu yang membuat aku ambik Nikon D90 ialah kerana adanya internal motor di dalam bodynya yang menjadikan kamera ini dapat menggunakan lensa-lensa yang tidak memiliki motor di dalamnya asalkan memiliki kesamaan mounting. 
 
       Itu sahaja yang dpt aku coretkan serba sedikit tentang DSLR pertamaku dlm entri kali ni...I'Allah aku akan ceritakan lg tentang aksesori yg aku gunakan plak di lain masa... 

 
Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com
Sumber: Google Search (Internet)

Wednesday, 2 November 2011

Bandung, Indonesia Part 1

           Pada bulan Jun 2011, aku dan isteri berpeluang bercuti ke Bandung, Indonesia bersama rakan2 guru SMK Idris Shah yang lain...Lawatan tu diuruskan oleh Cikgu Faiz, member keje di skola...Sesape yg nak bercuti dgn pakej bajet leh contact die..Kitorg kat sana 4 hari 3 malam..Bayaran untuk flight, penginapan dan makan kat sana semua termasuk dalam pakej...Agak berpatutan jgakla kosnye...Klau aku x pegi ngn kwn2, jgn harapla nak pegi sendiri...byk kos tu..hehehe...Agak excited aku aritu sbb 1st time dpt naik flight..Kitorg naik flight Belanda iaitu KLM...

Ni lah rupe flight aku naik aritu...hehehe..

         Sampai di Airport Jakarta, kitorg pn tunggu bas yang akan bwk kami ke Bandung...Kebetulan pulak masa kat Airport tu ada 1 group gak dari Malaysia yg bercuti kt sana...Salah sorg ahli group tu merupakan artis Malaysia iaitu Heliza..Sementara menunggu bas sampai,wife aku pn ambek kesempatan bergambar dgn Heliza...Sempat jgk diorg berborak...Rupe2nye Heliza pn nak ke Bandung...


         Sampai je bas, kitorg pn gerak ke Bandung...Aku ingat dekat je Bandung dari Jakarta, rupenya jauhla jgak...Hari pd masa tu pun dah malam, so nampakla keindahan Jakarta dilimpahi lampu2 yang berwarna-warni...Besar jugak Jakarta...Banyak bangunan2 yang menarik minat yg x terlepas dari lensa kamera aku..Takla terasa sangat jauh Bandung tu bila mengadap pemandangan cmtu...Hehehe...Dlm 2 jam, kitorg pn smpi ke Hotel Serena, Bandung...


Hotel Serena, Bandung..Tempat kitorg menginap...


            Banyak jgak tempat menarik yang kitorg pegi masa kat Bandung..Nanti aku ceritakan di entri yang lain...Ini antara gamba2 yg sempat aku upload untuk entri kali ni...

 Masa mkn kat KLIA...sempat lg posing..hehe...
 Ni lah sebahagian peserta2 lawatan ke Bandung...
 
 Wife dan Kak Fizah
 Kak Fizah dan family...
Suasana di KLIA
Tiba di Airport Jakarta
 Semua berkumpul
 Bergambar kenangan di Airport Jakarta
 Mastermind: Encik Muhammad Faiz dan wifenye..

Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com


Sunday, 30 October 2011

Fotografi Perkahwinan

    Kisah aku sebagai seorg fotografer perkahwinan bermula pada thn 2010...Masa tu aku baru mula guna DSLR...Kebetulan dalam pertengahan tahun 2010, ade seorg mamat ni dapat jd GSTT kt sekolah aku...Nama dia Azizul...Dlm diam2, rupenye abg die ade bisnes video kat majlis2 utk SUK..pastu, bile abg die quit keje tu sbb masalah kesihatan, Azizul ni pun ambikla peluang ni utk ganti jo abg die...
   Bile aku jumpa mamat ni, adela sembang2 gak hal shooting utk wedding...Die pn xde experience lg ttg ambil gambar wedding ni...So, dgn minat yg aku tunjukkan pd die, die pn ajak aku buat satu company untuk shooting wedding...die cover video,aku cover still photo...aku pn on la, sbb aku pn mmg xde plan smpi buat job kawen ni...hehehe...
   Start dr aritu, kitorg pn pulun la cari customer..Alhamdulillah, pd 23 September 2010, Azizul dpt cr customer..aku pn rse bersemangat nak ambik gambar time tu...akad nikah mlm then bersanding pd keesokan harinya...Aritu, lpas abes keje, dlm keadaan hujan lebat,aku pn gerak ngn Azizul ke Teluk Intan..Rumah pengantin tu kt sana..Event nikah tu termasuk skali ngn majlis berinai...pastu pengantin pompuan tukar satu baju ala2 Bollywood...hehehe..so, inilah antara gambar2 awal aku shoot wedding job:

Majlis Pernikahan
Shakir & Hidayah
23 September 2010
Teluk Intan, Perak...



















 
Mohd Hamizan bin Mazlan
Freelance Photographer
Email : mizanmazlan@yahoo.com
Blog : http://mmclicks.blogspot.com